17 Mart 2011

Listeye alınmayan yok(8)

iskence aletleri
Aygan'ın ajandasında gazeteciden, avukata, doktordan, hemşireye, öğrenciye kadar herkesle ilgili istihbarat listesi var
Bölge'de özellikle de Diyarbakır'da ne kadar demokrat, yurtsever, sivil toplum kuruluşu temsilcisi varsa tümü,
Abdulkadir Aygan'ın listesine girdi. Örneğin Diyarbakır'daki hastanelerde, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, sağlık müdürlüğünde çalışan doktor, hemşire, sağlık memuru, diş hekimi, eczacı, teknisyen gibi birçok kişinin ismini sıraladı:

"Selahattin Güvenç, Fırat Avşar, Remzi Ateş, Hanefi Ermiş, Mehmet Arslan, Zülfü Atlı, Ali Ürküt, Kerim Ezegi, Dr. Veysi Ülgen, Dr. İlhan Diken, A. Vahap Kaya, Hamit Tekin, Ramazan Kaval, Sedat Karakoyun, Ahmet Tiryaki, Hemşire Saliha, Necat Binici, Hamit Pamuk, Dr. Abdullah Gündüz, İhsan Çakır, Hanım Sağır."


Aygan bu isimlerin karşısına, değişik zamanlarda çeşitli kalemlerle, nerede çalıştıkları, yaşları ve eşgalleri ile ilgili bilgiler not aldı.

Yine Bismilli Fırat Avşar'la ilgili Yenişehir'deki evi ile ilgili açık adres ve tarif yer alırken, boy, kilo, saç modeli ve rengi ile ilgili notlar kaydedildi.

Diyarbakır'daki siyasi davalara giren avukatlarla ilgili de listeler hazırladı: "Sabahattin Acar, Şinasi Tur, Vedat Ertem, Esin Toy, İhsan Biçici, Fethi Gümüş, Arif Altunkaya (Altunkalem), M. Selim Kurbanoğlu, Feridun Çelik, Cabbar Leygara, Niyazi Çem, Meral Danış (Beştaş) Mesut Beştaş, Baki Demirhan, Tahir Elçi (Mardin Barosu), Fevzi Veznedaroğlu, Abdullah Akın, Edip Yıldız, Fuat Demir, Şeyhmuz Milli, Ayşe Aslan, Arzu Şahin, Sedat Aslantaş". Bu isimlerden Esin Toy, İhsan Biçici, Fethi Gümüş, Şeyhmuz Milli, Ayşe Aslan'ın üzeri çizilirken, bazı avukatların isimlerinin karşısına kırmızı kalemle "X" işareti konuldu. Bazı avukatların isimlerini de daire içine aldı.

Dönemin İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Mahmut Şakar'ın telefon ve adreslerini kaydeden Aygan, mimar-mühendis Neslihan Özkan'ın adreslerini not aldı.

Gazeteci sorgusuna katıldı
Yeni Ülke gazetesinin Cizre muhabiri Ramazan Avcı'nın 14.8.1991'deki sorgusuna katılan Aygan, Avcı'nın ailesi ile ilgili bilgileri not aldı. Irak'a gidişi ile ilgili sorgulanan Ramazan Avcı, Milliyet'ten Şehmus Çakan, Hürriyet'ten Faruk Balıkçı, Sabah'tan Enver ile birlikte gerilla komutanlarından Cemil Bayık ile görüşme yaptıkları bilgisini not aldı. Gazeteci Namık Durukan'ın Hindibaba Sokak'taki evi ile Milliyet gazetesindeki adresini kaydetti.

Gazeteci Fereç Çobanoğlu ile ilgili olarak bilgilere yer verilirken, kimi kişisel özellikleri de not alındı.

Kapanan Melsa Yayınları'nın İstanbul Çemberlitaş Piyerloti Caddesi üzerindeki adresi ve telefonu not edilirken, Özgür Gündem gazetesinin Diyarbakır'da kullandığı 21 AH 725 plakalı aracı da kayıt altına alındı.

Basını istihbarat için de takip eden Abdulkadir Aygan, Gerçek dergisinin 28 Mayıs 1994 tarihli 9. sayısında Diyarbakır'ın merkeze bağlı Dikmetaş, Hatunlu ve Cumhuriyet köylerinin Hizbullah'ın denetiminde olduğu ve kamp yeri olarak kullandığı haberi not alındı. Haberdeki 21 T 0669 plakalı Toros ile 21 T 0679 plakalı station taksinin Hizbullahçıların suikastlerde kullandığı araçlar olduğu bilgisini not etti.

Gazeteci Müslüm Yücel için ise "Urfalı", "Özgür Gündem muhabiri" ve "PKK'li" olduğu notu düşüldü.

Yeni Ülke muhabiri Mehmet Şenol'un 11 Mayıs 1992'de Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'nde duruşmasının yapılacağı bilgisi de Aygan'ın ajandasında yer aldı.

Öğrenci listesi
Eğitim Fakültesi'nde okuyan öğrencilerle ilgili 11 kişilik bir isim listesini şu şekilde defterine kaydetti: "1- Yusuf Aslan (Komite Başk.) Fizik 4'te okuyor. Ocak 94'te 6 kişiyi kırsala göndermiş; 2- Fahri Yavaş Adıyamanlı Biyoloji 2'de; 3- M. Emin Ateş Coğrafya 4'te Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu'nda kalır Muş Malazgirtli; 4- Ahmet Bilge 3'üncü sınıfta; 5- Rojin Hekimoğlu Silvanlı Biyoloji 2'inci sınıf; 6- Cevat Canpolat para yardım toplama işi; 7- Cenk Yolcu Erganili; 8- Ayfer Sert Siverekli; 9- Ahmet .... sınıf öğretmenliği 3'üncü sınıf; 10- Sedat ..... Fizik 2'inci sınıf; 11- Velat Esen."

Abdulkadir Aygan bu listenin hemen ardından üç kişi ile ilgili ayrıntılı keşifler yaparak ajandasına kaydetti. Buna göre; "1- Sedat Yıldız - 1.70-1.75 boy, kumral, düz saçlı, saçını yana tarar. Esmer, 75-80 kiloda. Her gün dolmuşla Ergani'ye gidip gelir. 2- Rojin Hekimoğlu - Biyoloji 2. sınıfta. Kumral, uzun saçlı, saçları düz, 20 yaşlarında 1.72 boylarında. Etek giyer, esmer, şehitlikte ailesiyle kalır. 3- Mehmet Emin Ateş - Muş Malazgirtli. Coğrafya 4'te okuyor. Sarı saçlı, yeşil gözlü, gözlüklü, 1.70 boylarında 80 kilo civarında. 23-24 yaşlarında."

Valilikten ödenek takibi
Viranşehirli Fethi Yıldırım'ın Yeşil tarafından JİTEM'e teslim edildiği notu alınırken, gerillaya katılan kişilerin isimleri, kod adları ve ailesinin adresi ve telefonları kaydedildi. Gerillada olan kişilerin kod isimleri, doğum tarihleri, eğitim durumları, gerillaya katılım tarihleri, ailelerinin adres ve telefonları da ayrıntılı listeler halinde ajandada yer aldı. Gazetelerde çıkan haberleri de titiz bir şekilde izleyen Aygan, derneklerin yönetimine seçilen kişilerin bile listesini tuttu.

Bir başka bilgi Dicle Üniversitesi'nde temizlik şirketinde çalışan Mehmet Şerif Koyuncu ile ilgili. Örgütle irtibatlı olduğu belirtilen Koyuncu için, "Elde edilmeye çalışılacak. Bizim kontrolümüzde olacak" notu bulunuyor.

Abdulkadir Aygan'ın ajandasında sık sık cezaevindeki itirafçılarla görüşme konusu da gündeme geliyor. Prosedürün öğrenilmesi, cezaevine gidilip bir takım istihbaratların toplanması ile ilgili notlar bulunuyor. İtirafçılarla ilgili televizyonda program yapma önerisi de notlar içerisinde yer aldı. Yine Valilikten kendileri için ayrılan ödeneğin takibini de JİTEM'ciler yaptı.

Cellat listesi haberine dava
Savcılar gazetemizde yayımlanan cinayet şebekelerini soruşturacağına, bu çetenin ismini yayımladığımız için bize dava açtı

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, JİTEM celladı Abdulkadir Aygan'ın itiraflarını kamuoyuna duyuran gazetemiz hakkında dava açtı. Seri infazlar gerçekleştiren suç şebekesinde görev alan kişilerin açıklanmasından rahatsızlık duyan savcılık, "Çekirdek Kadro Nerede?" diye soran gazetemizi "Terörle mücadelede görev almış kişileri örgütlere hedef göstermekle" itham etti.

İstanbul DGM Savcısı H. Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, gazetemizin 15 Mart 2003 tarihli nüshasının 5. sayfalarında yer alan "İşte İnfaz Timlerindeki Ajanlar" ve "Çekirdek Kadro Nerede" başlıklı bölümleri ile ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi. İddianamede, söz konusu yazılarla "terörle mücadelede" görev almış kişilerin isim ve adreslerine yer verildiği ifade edildi. İsim ve adreslerin açıklanması ile "terörle mücadelede" yer alan kişilerin örgütlere hedef gösterildiği ileri sürülen iddianamede, gazetemizin sahibi Ali Gürbüz ile sorumlu yazı işleri müdürümüz Hasan Bayar'ın 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 6/1 maddesine muhalefet suçu işledikleri iddia edildi.

Gürbüz ve Bayar'ın 2845 sayılı yasanın 20. maddesi gereğince yargılanmaları istenen iddianamede, "Sanıkların 3713 sayılı yasanın 6/1-2 son, 7/2 son maddelerine göre ayrı ayrı cezalandırılmalarına, gazete hakkında 5680 sayılı Basın Kanunu'nun ek 2/1 maddesinin tatbikine karar verilmesine kamu adına talep ve iddia olunur" denildi.

Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesi "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenleri" cezalandırmayı öngörüyor. İSTANBUL

Hiç yorum yok: