17 Mart 2011

İşte gücün kaynağı(7)

necati özgen,abdulkadir aygan
ülkedeozgurgundem.comGeneral Necati Özgen'in JİTEM celladı Abdulkadir Aygan'la verdiği poz, Aygan'a kalkan oldu, onu Diyarbakır'ın 'Şerif'i yaptı
Bölge'de kirli savaş yürüten, insanlara cehennem işkenceleri yapan, infaz listeleri oluşturan itirafçı Abdulkadir Aygan gibi cellatlar, esas güçlerini üst düzey askeri komutanlardan ve dönemin siyasilerinden aldı.
Askeri komutanların yılbaşında, bayramlarda kart ve mektup göndererek verdiği açık çek, Aygan'ı cellatlaştıran en önemli güçlerden biri oldu.

Dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Orgeneral Necati Özgen ile birlikte objektiflere poz veren Aygan'ın, kişisel albümüne koyduğu fotoğraf, "dokunulmazlığın" en önemli kalkanlarından biri oldu. Askeri komutanlar, yalnızca devletin Aygan'a verdiği "yasal" Aziz Turan ismine değil, JİTEM'de kod isim olarak kullandığı "Şerif" adına bile kart gönderme pervasızlığını gösterdi.


Diyarbakır JİTEM'de 10 yıl kadrolu cellatlık yapan Abdulkadir Aygan, gerek Diyarbakır'da olduğu süre içinde, gerekse Burdur'a sürgün edildikten sonra komutanlarından çok sayıda tebrik kartı aldı.

Jandarma Albay Aytekin Özen, Burdur'daki İl Jandarma Komutanlığı'na Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) adına yeni yıl ve bayram kartı gönderdi. Ankara Güvercinlik'ten 29.12.1999 tarihinde kart gönderen Albay Özen, Aziz Turan'ın (Abdulkadir Aygan) JİTEM'de çalışmalarında kullandığı "Şerif Aslan" kod adıyla da hitap etti. Albay Özen, kadrolu cellada, "Sevgili kardeşim Aziz (Şerif a..)" dedi. Albay Özen, Aygan'a 11.03.2000 tarihinde ikinci bir bayram kartı yolladı.

Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Nurettin Ata da Abdulkadir Aygan'ın "P.K. 383 Diyarbakır" adresine 6 Mart 1994 tarihinde kart gönderdi. Binbaşı Ata, karta kendi adresini de verdi, ancak yazışma adresi olarak da "P.K. 19 Aydınlıkevler - Ankara"yı gösterdi. Ata, Abdulkadir Aygan'ın soyadını ise "Aygen" olarak zarfın üzerine yazdı.

Abdulkadir Aygan'a yeni yıl kartı gönderen bir başka komutan ise Kara Harp Okulu'nda görev yapan Kurmay Albay Kurtuluş Öğün. Öğün, 8 Ocak 1993'te Aygan'a kart gönderdi.

JİTEM'cinin eğitim notları
Ajandasına JİTEM'deki kod adı olan Şerif Aslan'ı yazan Aygan, istihbarat ve sorgulama tekniği dersleri gördü

İtirafçılık yasasından yararlanıp cezaevinden çıktıktan sonra askere alınan Abdulkadir Aygan, JİTEM kurucusu Cem Ersever tarafından Diyarbakır'a getirilerek JİTEM'in ilk kadrosuna alındı. Askerlik yaptığı sırada özel bir eğitimden geçirilen Aygan, askerlik süresi boyunca kontrgerilla faaliyetleri yürüttü. Askerlik görevinin sona ermesinin ardından istihbarat, sorgu, operasyon gibi faaliyetlere ağırlık veren Aygan'ın ajandası, çalışma tarzına ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Ajandasının hemen iç kapağında "İdeal bir istihbarat elemanında aranan özellikler" başlıklı yazı bulunuyor. İstihbarat subaylarınca verildiği tahmin edilen ders notlarını Abdulkadir Aygan, 21 madde ile şöyle özetledi:

"Gönüllü olmalı; sır saklamalı, fazla konuşmasını sevmemeli; yaptığı işlerle övünmemeli; çeşitli şekillerde kendisini maskeleyebilmeli; soğukkanlı, zeki, cesur, muhakeme yeteneği yüksek ve atak olmalı; şahsi çıkarlarına düşkün olmamalı; kötü alışkanlıkları bulunmamalı; araba kullanmasını bilmeli, ehliyeti olmalı; fiziki bakımdan dayanıklı olmalı; gizli girme ve arama tekniklerini iyi bilmeli; planlı çalışma alışkanlığı olmalı; haberi kıskanmamalı, süratle ilgili birliğe ulaştırmalı; İstihbarat değerlendirmesi yapabilmeli, süratle karar verebilmeli; sorgulama tekniklerini bilmeli; gerektiğinde inisiyatifini kullanabilmeli; mahiyetini eğitmeli ve teşvik etmeli; örgütlerin teknik ve taktikleriyle imkan ve kabiliyetlerini çok iyi bilmeli; İKK (İstihbarata karşı koyma) tedbirlerini çok iyi bilmeli ve azami riayet etmeli; propaganda ve karşı propaganda faaliyetlerini iyi bilmeli; ikna gücü yüksek olmalı, iyi konuşabilmeli."

Ajandasının isim bölümüne JİTEM'de kullandığı "Şerif Aslan" kod ismini yazan Abdulkadir Aygan, kan grubu hanesine ise B Rh + notunu düştü.

İtirafçılara sıkı kontrol
JİTEM'in 1999'da yapılan haftalık toplantısındaki notlar, diğer güvenlik birimlerinin JİTEM'in faaliyetlerini merak ettiğini, JİTEM'in de buna karşı bir takım tedbirler geliştirdiğini ortaya koyuyor. Toplantı notlarına göre JİTEM'in Aygan gibi kadrolara bile güvenmediği ve hareketlerini kısıtlamaya çalıştığına ilişkin talimatlar bulunuyor. Bunun için geliş gidişlerin kontrolünden, gece yemeklere gidilmemesine kadar bir dizi tedbirlere başvuruldu. Sonradan itirafçı olanlara da hiç güven duymayan Diyarbakır'daki JİTEM ekibi, 30 Nisan 1999 tarihli toplantısında haftalık hassas kaynak değerlendirmelerinin bilgisayara kayıt edilmesi kararı aldı. Çatışmalarda ölen ve yaralananların isimlerinin bölgelere ayrılarak bilgisayar kayıtlarına geçirilmesinin tartışıldığını toplantıda, bu isimlerin daha önce oluşturulan ölüm listelerinden düşürülmesi kararlaştırıldı. Abdulkadir Aygan, JİTEM komutanının talimatlarını şu şekilde ajandasına kaydetti:

"1- Çalışmalar planlı, programlı olacak. Herkes birbirinin yedeği durumunda olacak; 2- Görev talimatı taslağı hazırlanacak (Herkes için ayrı ayrı); 3- Harita güncel olacak. Duyumlar işlenecek (asetat kalemlerle); 4- Günlük toplantılara gelirken telsim kestirmeleri odadaki haritada yer olarak gösterilecek; 5- İdari maksatlarla ilgili araç çıkarmak komutana aittir; 6- İstihbari amaçla araç çıkarılabilir, ancak gidiş ve gelişlerde komutana bilgi verilecek; 7- İstihbarat faaliyetleriyle ilgili defterler masanın üzerinde olacak. Faaliyetler deftere kaydedilecek. Görevlendirilenler kayıt yapacak. Yapılan faaliyet yazılacak; 8- Memurlarla (itirafçılarla) ilgili yetkiyi istihbarat subaylarından müsaade alınarak gidiş-gelişlerde mutlaka bilgi verilecek. 9- Özel yaşantıya herkes dikkat edecek. Gece herkes arandığında bulunmalı. Sağa sola yemeğe veya eğlenceye gidilmeyecek; 10- Dışarıdan gelen itirafçılardan sakınılacak. Onlarla ilişkilere dikkat edilecek. Herkesle her yere gitmeyin. Alkolle barışık olmayın. Ölçü ve seviye bilinerek alınabilir. 11- Sorunlar komutanla açık yüreklilikle görüşülebilir; 12- Sağa sola faaliyetlerle ilgili bilgi verilmeyecek, dedikodu yapılmayacak. Dışarıyla ilgili davranışlar düzene konulacak."

Toplantının sonunda bir sonraki günün planlaması yapıldı. Ertesi günün 1 Mayıs olduğunu belirten JİTEM komutanı, erkek elemanların saat 8.30'dan itibaren göreve çıkacağı talimatını verdi. Komutan, bunun için de servis çıkarılacağını belirtti.

Abdulkadir Aygan, bir başka toplantıda kendisine verilen görevi şöyle kaydetti: "Telsiz görüşmelerinin haftalık ve aylık değerlendirmesi hazırlanacak; erzak toplanma ve gidiş yönüne doğru değerlendirmek gerekir (üstlenme alanı neresi); MED TV özetleri (anlam olarak ne anlam ifade ettiği yazılacak)."

Cadde cadde Diyarbakır
JİTEM celladı Abdulkadir Aygan'ın ajandasında sadece sorgu, istihbarat bilgileri, isim listeleri yer almıyor. Aygan, Diyarbakır'ın tüm cadde ve bulvarlarının isimlerini de ajandasına kaydetti. Aygan'ın ajandasına göre Diyarbakır'da 10'u bulvar olmak üzere tam 42 cadde bulunuyor.

Özel şifreli bilgisayar
Abdulkadir Aygan'ın, topladığı bilgileri arşivlemek için de özel yazılmış bilgisayar programları kullandığı ortaya çıkıyor. Aygan'ın notlarına göre; mesaj yazmak için bilgisayar açıldıktan sonra 2 entr, 37 entr, 21 entr, 3 entr yazılacak. Bilgisayar numarası çıktıktan sonra F 10'a basılacak. Gereği için: RR yazılacak. Haber talimatı bilgisayarla çekileceği belirtilen notta gizlilik derecesi de "S-Giz h" kodu kullanılacağı belirtiliyor.

Hiç yorum yok: