15 Aralık 2010

Soner Yalcin-Cem Ersever II.BÖLÜM ERSEVER'IN PESINDE

Cem Ersever-Hüsamettin Cindoruk
II. BÖLÜM ERSEVER'IN PESINDE
"Cem Binbasi" ile ilgili bilgileri toplamaya basladik. Gelen her türlü bilgiyi artik, "Cem Binbasi" dosyasina koyuyoruz;
Ilk önemli bilgi Silopi'den geliyor. "Cem" 1975-77 yillari arasinda Silopi Ilçe Bölük Komutani. Üsttegmen. Ilçeye disaridan gelen bazi ögretmenler, polisler, memurlar MHP'nin yan örgütü Ülkü-Bir'i açmak istiyorlar. Ilçe gençleri dernegin açilmasina tepki gösteriyorlar.
Dernek açilacakti, açilmayacakti tartismasi kavgaya dönüsüyor. Olaya jandarma müdahale ediyor. "Üstegmen Cem"de dernegin açilmasi yaninda aktif tavir koyunca, gençler Üsttegmen'in üzerine yürüyorlar. 'Cem" emrindeki bölüge dönerek, "Iste karsinizda Rumlar var, ates serbest" emrini veriyor. Ates açiliyor. Birkaç kisi yaralaniyor.
Ates açma olayinin yankisi ilçe sinirlarinin disina tasiyor. Konu TBMM'ye geliyor. Mardin Bagimsiz Milletvekili Nurettin Yilmaz, Basbakan Süleyman Demirel'e sözlü soru önergesi veriyor. "Üsttegmen Cem"in görevden alinmasini istiyor.


Olay kapanmiyor. Bazi avukatlar ile Demokratik Kitle Örgütleri temsilcileri Diyarbakir'da olayi kinayan ve 'Üsttegmen'in görevden alinmasini isteyen bir basin toplantisi düzenliyorlar.
"Üsttegmen Cem" yargilaniyor. Ancak savci takipsizlik karari veriyor. Bu olay üzerine "Üsttegmen Cem" özel harp egitimi için Foça'ya gönderiliyor.
O günlerde "Üsttegmen Cem"in soyadini ögrenememistik. Taniyanlar kendisinden ya "Cem Binbasi" ya da "Üsttegmen Cem" diye bahsediyordu.Sonunda 'Cem'in bir devre büyügü bir subay agabeyinden bilgi aldik:
29

6 Haziran 1950 Erzurum dogumlu. Arnavut göçmeni. 1972 Harp Okulu çikisli. Asil adi; Ahmet Cem Ersever!
Subay agabeyi Ersever'in nerede görev yaptigini bilmiyor. "Ancak" diyor, "Güneydogu'da oldugunu sik sik duyuyorum".
Rütbesi, hesaplamalarimiza göre Binbasi.
Kod adi ise Testere!..
Devletle Kesik Bas Ticareti
Adeta her geçen gün, "Ahmet Cem Ersever Dosyasi"na yeni bilgiler koymaya basliyoruz. Her yeni bilgi bizi dehset içinde birakiyor.
Binbasi Ersever için neler neler söylenmiyor ki...
"Mahalli ajanlari organize eden kisidir. Sirnak ve Cizre'deki her faili meçhul olayda onun parmagi vardir. Bölgede Üsttegmenliginden itibaren kendini herkese 'Cem Üsttegmen' ve sonralari 'Cem Yüzbasi' olarak tanitti! Onun ismini devamli olarak mahalli ajanlardan duyuyorduk. Bu ajanlari yönlendiren ve onlarin maaslarini veren de 'Cem Yüzbasi'dir. Üstü yokmus gibi davranir. Biz onun adini hiçbir yerde bölük ve tabur komutani olarak duymadik. Sabit bir yeri yok.
"1985 yilinda Besta bölgesinde bir çatisma oldugunu duyduk. PKK'li bir üst düzey komutanin kafasinin kesilerek Sirnak'a getirildigi söylendi. Cesedin Komutan Ismail Kiyas'a ait oldugu bildirildi. Teshis için esi ve kayinpederi bulundu. Yakinlari cesedin Ismail Kiyas'a ait olmadigini söylediler.
"Ceset Sirnak Tugayi'na Geçitboyu muhtari Mehmet Zeyrek kanali ile getirilmisti. Bu adamlar cesedi getirdikleri için de 2-3 milyon prim almislardi. Yetkililer hâlâ cesedin PKK'li bir komutana ait oldugunu söylüyorlardi. Güya, 'PKK'lilar taninmasin' diye komutanlarinin kafasini kesip götürmüslerdi!
"Aradan günler geçti. Bir kadin, 'Bundan 15 gün evvel evden kocami alip götürdüler. Bir daha da haber alamadim' diye Tugay'a basvurdu. Kadinin anlattigina göre kocasini korucular götürmüstü. Daha sonra yapilan arastirmada kesik basli cesedin kadinin kocasina
30

ait oldugu ortaya çikti! Adam Balveren köyünün Tolgi mez-rasindanmis. Zavalli köylünün kellesini kesenler Cem'in emrinde çalisan korucular ve ajanlardi!"
Bu olayla ilgili olarak Sirnak'taki bazi avukatlar suç duyurusunda bulunuyorlar. Fakat sonuç alamiyorlar
Avukatlarin suç duyurusunda bulunduklari bir baska olay ise söyle meydana gelmisti.
"Bu olaydan kisa bir süre sonra Balveren Karakolu'ndan köylülere, 'bir cesediniz var gelin alin' deniyor. Ceset 19 yasindaki Gürgün Savas'a ait. Ailesinin anlattigina göre, Gürgün Savas'i Diyarbakir Ce-zaevi'nde taniyan PKK'li Hasan Irmaz daha sonra itirafçi oluyor. Fakat Gürgün Savas'in bundan haberi yok. Olaydan bir gün önce Hasan Irmaz PKK'li gibi Gürgün Savas'a gidip 'Aksam sizin evin önünden geçecegim, bana yemek birakin' diyor. Gürgün Savas karisina, 'Bu aksam cezaevindeki arkadasim Hasan gerillalarla buradan geçecek, kapiya ekmek koy' diyor. Sari bir posete 9 ekmek ile bir kilo peynir konuyor. Azik çalilarin yanina birakiliyor. Gece saat 22.00'de gerilla kiyafeti giymis bazi kisiler ki, bunlarin çogu itirafçi ve korucudurlar. Yiyecegi bulamamis gibi Gürgün Savas'i çagiriyorlar. Gürgün Savas'i beyaz bir Renault'a bindirip götürüyorlar. Ertesi gün Gürgün Savas'in iskence edilmis cesedi bulunuyor...
"Hasan Irmaz itirafçi olduktan sonra Cem'in yaninda çalismaya basliyor. Bunlar PKK kiyafeti giyiyorlar. PKK sempatizanlarini tuzaga düsürüp öldürüyorlar. Faili meçhul bir çok olayi da bu ekip gerçeklestiriyor. Bölgede Cem'in bilgisi olmadan kimse bu tür cinayetler isleyemez. Avukatlar kaç kez Sirnak Cumhuriyet Savciligi'na suç duyurusunda bulundu. Savci hep takipsizlik karari verdi."
Gelen.bilgilerin dogrulugunu arastirmak için bölgeyi çok iyi bilen herkesle konusuyorduk; Avukatlar, Belediye Baskanlari, Milletvekilleri, Bakanlar, bölgede görev yapmis subaylar...
Binbasi Ahmet Cem Ersever'i, 2000'e Dogruya kapak yapmaya karar veriyoruz. Ancak elimizdeki bilgiler hâlâ yeterli degildi. "Arastirmayi bir süre daha sürdürelim" diyoruz.
31

Ersever Bati Bölgesi'nde çok az görev yapmisti. Ilk görev yeri Istanbul'du. Bir yil burada kalmisti. Ikinci görev yeri: Silopi.
Silopi'de MHP'li oldugunu her firsatta dile getirmesiyle ünleniyor. O yillarda Kartal Tibet'in basrolünde oynadigi Tarkan filmleri çok popüler. Tarkan'in Kurt'undan etkilenen Ersever yaninda köpekle geziyor. Köpegin adi ise Ecevit!
Sicilinde "asiri milliyetçidir" notu var. Kendi olanaklariyla Za-zaca ögrenen Ersever enteresan bir subaydi. Kendisiyle yüz yüze konusmak istiyoruz. Tuhaf; Kimse nerede görev yaptigini bilmiyor...
Birgün emekli bir Kurmay Albay benim yanimda Jandarma Genel Komutanligi'ni telefonla arayarak, Ersever'in nerede oldugunu sordu. Emekli Kurmay Albay'in ögrencisi subay bile eski komutanina Ersever'in nerede görev yaptigini söylemedi! "Istihbaratta çalisiyor" demekle yetindi.
Ersever 1984 yilindan beri Güneydogu'da görev yapiyordu. Dogrusu çok ilginçti; Herkes bölgeden kaçarken Ersever yillardir Güneydogu'daydi!
Kaçakçilik Dünyasina Giris
Binbasi Ersever 12 Eylül'ün ilk günlerinde Iskenderun'da kaçakçilar arasina ajan olarak sizmisti. Burada elde ettigi bilgileri direkt olarak Jandarma Genel Komutani Orgeneral Sedat Celasun'a bildiriyordu. Derledigi raporlari Milli Güvenlik Konseyi'nde konusuluyordu. Yakalattigi kaçakçilarin mahkemelerinde taniklik yapiyordu.
Ancak Ersever'in kaçakçilik dünyasindaki istihbarat toplama isleri fiyaskoyla sonuçlanacakti. Ersever ünlü kaçakçi Nejat Söylere yardim etmisti! Ersever istihbarat toplarken ayni zamanda bazi karanlik islere de karismisti.
1982'de Adiyaman'da önyüzbasi olarak görev yapan Ersever, kaçakçilara yardim ettigi için açiga alindi. Tesekkül halinde kaçakçilik yapmaktan hakkinda 6. Kolordu Komutanligi'nda dava açildi. Sonra bu dava Ankara 4 Nolu Sikiyönetim Mahkemesi'ne ha-
32

vale edildi. Dava buradan Izmir'e gitti. Nedeni ise Ersever'in Kirkagaç'ta görev yapmasiydi. Beraat etti, 1983 yilinda tekrar göreve döndü.
"Ahmet Cem Ersever" adina Ankara Sikiyönetim l Nolu Askeri Mahkemesi'nin "MHP ve ülkücü kuruluslar davasi" kararinin gerekçeli hükmünde de rastladik...
MHP Iddianamesinde Ersever
MHP Davasinin Gerekçeli Hükmü'nde taniklardan ülkücü Hüsamettin Aliveli, Kaçakçilik Istihbarat Daire Baskanligi görevlileri tarafindan alinmis ve üç sayfalik ifadesinde, Türkiye'ye kaçak olarak girerken Ersever'den yardim gördügünü söylüyor. Aliveli, Ersever'in dönemin Ülkü Ocaklari Genel Baskani Muhsin Yazicioglu ile de gizli gizli görüstügünü anlatiyor.*
Gerekçeli Hükmün 796. sayfasinda Aliveli'nin ifadesinden söyle bilgiler ögrenmistik, Ersever hakkinda:
"Kaçak olarak 1976 yilinda Habur sinir kapisindan Türkiye'ye girdigini, Jandarma Yüzbasisi Ahmet Cem Ersever'in kendisine oturma müsadesi için yardimda bulundugu, ülkücü görüsü benimsedigini, Nejat Söyler'in Ortadogu Nakliyat Firmasi'nda isçi olarak çalistigini, Nejat Söyler'e ait TIR'larla kaçak tabanca ve diger mallarla yakalandigini, Ankara'da Yüzbasi Ahmet Cem Ersever'le birlikte De-mirtepe'deki Ülkü Ocaklari Genel Merkezi'ne gidip Genel Baskan Muhsin Yazicioglu ile görüstüklerini, Cem Ersever'in Muhsin Yazicioglu ile özel olarak kapilari kapatarak konustuklarini beyan etmistir."
* Önemli bir noktaya deginelim: Binbasi Ersever Adiyaman Kahta'da görev yapti. Bilindigi gibi Kahta'da Menzil Seyhi Rasit Erol vardi. Muhsin Yazicioglu 12 Eylül'den sonra 'Islami kesfetmis", Seyh Rasit Erol'un müridi olmustu. Binbasi Ersever, Muhsin Yazicioglu ve Güneydogu'da 1991 yilinda ortaya çikan "Hizbullah" ilginç bir üçlü olusturuyor!.. Ersever öldürüldükten sonra olaya genis yer veren Yeni Hafta dergisi de Yazicioglu ekibinin yayin organiydi. MHP'nin gazetesi Ortadogu ise Ersever olayina hiç deginmemisti!..
33

Ülkücü Hüsamettin Aliveli'nin ifadesinde, Ersever'in Muhsin Yazicioglu tarafindan, ünlü kaçakçi Nejat Söyler'e ait TIR'da yakalanan tabancalar ve kaçak mallar için görevlendirilerek Istanbul'a gönderildigini bildiriyor.
Ersever, Istanbul'da kaçakçilik olayini sorusturan Gümrük ve Tekel Bakanligi Müfettisi Necati Can ile görüsüyor. Necati Çan'a, Yazicioglu'nun mektubunu veriyor. Ersever, MHP'lilere ait olan 2 bin 500 tabanca ve kaçak mallarin yakalanmasi görevini ihmal ettigi için açiga aliniyor.
Binbasi Ersever kaçakçi Nejat Söyler ile iliskisini hiç kesmiyor. Örnegin 1991'i 1992'ye baglayan yilbasi gecesini Ankara Kent Otel'de birlikte geçiriyorlar.
Kaçakçi Nejat Söyler ile Ersever'i tanistiran kisi, Hüsamettin Türkmen.
Hüsamettin Türkmen, Nejat Söyler'in kizi ile evli, yani damat! Genç damat da kaçakçi! Irak uyruklu Türkmen.
Ersever ile kaçakçi Nejat Söyler'i 1977 yilinda tanistirdigi belirtiliyor. Yani Ersever Silopi'de görevli iken! Bilindigi gibi Silopi sinir ticaretinin yapildigi en stratejik ilçelerden biri.
"Ahmet Cem Ersever Dosyasi"na MHP ile birlikte bir de kaçakçilik olayi eklenmisti. "Dosya" giderek renkleniyordu. "Bunun altidan mutlaka büyük bir olay çikacak" diye bekliyorduk...
Ersever Itirafçi Timlerinin Basinda
Binbasi Ersever hakkinda inanilmasi zor olaylar anlatiliyordu. Herbirini özenle "Dosyasi"na koyuyorduk.
Ersever 1988 yilinda Sirnak bölgesinde görev yaptigi dönemde, Idil ilçesinden Mehmet Bayar adli bir kisiyi gözaltina aliyor. Daha sonra Bayar'in koynuna bomba koyup, ellerini arkadan bagladiktan sonra kaçmasini söylüyor. Mehmet Bayar kaçarken bomba patliyor ve ölüyor. Bayar bu olaydan sonra TRT ekranlarinda terörist olarak gösteriliyor! Ceset Idil Taburu'nun bahçesine gömülüyor.34

"Sirnak halki Ersever'den çok korkar. Kontrgerillanin basi olarak bilir. 14 yila yakin bir süredir Silopi, Idil, Sirnak, Cizre, Nusaybin gibi kritik yerlerde görev yapiyor. Bölgeyi çok iyi taniyor.
"5 Ekim 1992 tarihinde, Türkiye'nin sinir ötesi operasyonundan hemen önce, Binbasi Ersever Zaho Kaymakami Berzenci ile birlikte hareket ediyordu. Operasyon öncesi Türk gazetecileri ile görüsen Berzenci, kendilerine bir Türk binbasinin sürekli yardimci oldugunu, sivil dolastigini ve ara sira gelip Zaho'da kaldigini söylüyor. Ber-zenci'nin anlattigi binbasi pesmerge kiyafeti ile dolasiyor, Türk sivil plakali bir arabaya biniyordu. Binbasi'nin adinin 'Cem Ersever' oldugu söyleniyordu!..
"Binbasi Ahmet Cem Ersever'i Silopi'de herkes tanir. Binbasi kendine bagli bir ekiple çalisir. Bu ekibin içinde itirafçisindan tutun da, korucusuna kadar herkes var. Ekip 40 kisi. Ersever Silopi'ye geldiginde Hac konaklama tesislerinde kalir.
"Binbasi Ersever'in ekibinden bir grup, 1992 Aralik ayinin son haftasinda Silopi'li 4 köylüyü kaçirdi. Bu köylülerden Tahir oglu Mehmet Tan son olarak Zaho'nun Simela bölgesinde elleri bagli olarak bu ekip içinde görüldü.
"Ersever PKK'li itirafçilardan kendine bir ekip kurdu. Itirafçi kod adi Sahin, Hamit Erdogan; itirafçi kod adi Bedran, Adem Yakin; itirafçi kod adi Zana, Hüseyin Yesilmen ve itirafçi kod adi Berces, Berces Ergin; Ersever'in ekibi içindeler.
"Binbasi Ersever'in Haci Zeyrek adinda bir ajani vardi. Zaten bu kisi de ajanlik yaptigini saklamiyordu. Silopi Taburu'nda görev yapiyordu. Telefonlara bile çikiyordu. Cem Ersever kendi içlerindeki bir hesaplasma nedeniyle Haci Zeyrek'i öldürttü. Haci Zeyrek'in cesedi Silopi'nin kuzeyinde bir torba içerisinde bulundu!"
Anlatilanlara göre Binbasi Ersever Güneydogu'da her tasin altindan çikiyordu. "Itirafçilar ordusu" kurmasini anliyorduk. Ersever kontrgerillanin "el kitabina" uygun hareket ediyordu.
Kara Kuvvetleri Komutanliginin ABD'den tercüme edip yayimladigi "Kontrgerillanin el kitabi" denilen Sahra Talimnamesinin 31-15 nolu maddesinde söyle deniyordu: "Politik sartlar ve durum müsaade ettigi taktirde, askeri, sivil veya gerilla tecrübesi veya egitimi
35

görmüs erkek ve kadinlardan mahalli fertler, yardimci polis ve köy savunma birlikleri teskilatlandirilmalidir. Böyle bir tecrübe geçirmemis olanlar ise ayri ayri espiyon, propaganda ajani, muhafiz, kilavuz, tercüman olarak kullanilirlar."
Avukatiyla Tanisiyorum
Binbasi Ahmet Cem Ersever'i kapak yapmaya karar veriyoruz. "Iste Kontrgerillanin Sefi" diye. Tek sorunumuz var, elimizde Er-sever'in hiç fotografi yok. 1972 Harp Okulu yilligini bulmaya çalisiyoruz.
Arastirmayi sürdürürken 1980'ler basinda kaçakçiliktan yargilandigi 4 nolu Sikiyönetim Mahkemesi'nde Ersever'i savunan Avukat Bahattin Sönmez'i buluyorum.
Bahattin Sönmez aslinda Nejat Söyler'in avukatiydi. Ancak Er-sever'in savunmasini da üstleniyor Ersever'i taniyor. Bahattin Sönmez'den mahkeme dosyalarini istiyorum. Eski bir hakim olan Sönmez, "Savunmasini üstlendigim kisilerin dosyalarini kimseye veremem, bu benim için çok önemli bir ilkedir" diyor.
Avukat Bahattin Sönmez Cizreli. Kürt. Ersever'in Kürtlere neler yaptigini ayrintilariyla anlatiyorum. Istiyorum ki, Ersever'e sinirlensin ve dosyalari versin. Hayir. Avukat Sönmez ilkesinden ödün vermiyor. Araya sayip sevdigi dostlarini sokuyorum. Sönmez'i kimse ikna edemiyor. Ancak Sönmez'le yaptigimiz bir görüsmede Ersever'in kitap yazdigini ögreniyorum. Takma isimle yazdigi kitap piyasaya bile çikmis satiliyormus. Ne var ki, Avukat kitabin içerigini ve adinin ne oldugunu bilmiyor. Sadece kitap yazdigini duymus. Zaten yilardir görüsmüyorlarmis.
DEP Milletvekili Orhan Dogan
Bu arada bize ilginç bir bilgi daha ulasiyor. "DEP Sirnak milletvekili Orhan Dogan, Binbasi Ersever'in samimi arkadasidir. Diyarbakir'da yedikleri içtikleri ayri gitmezdi."
36

Hemen Meclise gidip Orhan Dogan'i buluyorum. Dogan, Binbasi Ahmet Cem Ersever'in adini önce animsamiyor. Ayrintili bilgi verince hatirliyor.
Orhan Dogan yedeksubayligini 12 Eylül'ün sicak günlerinde 1983'te Diyarbakir Taktik Hava Kuvveti'nde Askeri Savci yardimcisi olarak yapiyor. Oradan tanisiyorlar, Ersever'le.
Orhan Dogan söyle anlatiyor: "Mahkemeler sirasinda tanistik. Oturup birkaç kez sohbet ettik. Ancak o kadar ayrintili hatirlamiyorum. Bende öyle fazla bir etki birakmadi herhalde."
1993 yili gelip çatmisti. Ersever'in fotografini hâlâ bulabilmis degiliz. Haber masanin üzerinde durdukça sürekli yeni bilgiler geliyor.
Ersever'i kapak yapmayi planladigimiz günlerde Gazeteci Yazar Ugur Mumcu arabasina konulan bombanin patlamasi sonucu yasamini yitiriyor. Gündem degisiyor. Ersever dosyasi rafa kalkiyor.
Yine o günlerde 2000'e Dogru dergisinin yerine Aydinlik gazetesini çikarmak için ugrasiyoruz. 2000'e Dogru dergisini kapatip Aydinlik'i çikarmaya basliyoruz.
Binbasi Ahmet Cem Ersever'i artik dizi olarak Aydinlik'ta, yayimlamayi düsünüyoruz.

Hiç yorum yok: