15 Aralık 2010

Abdulkadir Aygan'ın kaleminden Jitem-1-

 Kısa bir sunuş,
Son günlerde Türkiye’de ‘‘Derin Devlet’’ tartışmaları, ‘‘Ergenekon Davası’’ ve dolayısıyla ‘‘JİTEM’’
( Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) her nedense çok tartışılan konular oldu. Aslında bütün bunlar, en çok Kürdistan açısından önemli olmalarına karşın, bu kuruluşlar içinde gerek militanlık, gerekse uygulama ve muhbirlik, ‘‘faili meçhuller’’ hemen hepsi özellikle Kürtler ve Kürdistan açısından tartışılmıyor. Gizleniyor. Esas uygulama orada.
Kürdistan öyle bir hale getirilmiş ki, neredeyse bir mezarlık görünümünde. Faili Meçhul değil,aslında faili belli binlerce ölüm olayı, kaybetme, işkence, ırza geçme, rant, rüşvet, silah satımı, bugünlerde ‘‘çok sık patlayan’’ bombalar, mayınlar, akla gelemiyecek birçok şeyin bilerek isteyerek devlet güçlerince uygulanması.. Üstelik bu kuruluşlar arasında bağlantı ve hiyerarşi olmadığı, birbirlerinden bile gizlendikleri vb..anlatılamıyacak bir yönetim biçimi.. Vahşi, alçak, insan haklarına, demokrasiye aykırı, dünyada eşi/emsali az görülecek bir işgal ve yoketme programı var ve bu mutlaka açılmalıdır. Yoksa ‘‘Ergenekon’’ la iş bitmez.
Kürdistan’da olan bitenlerde dönemlerin başbakanları, bakanları, milletvekilleri, iş adamları, MİT, JiTEM, Özel Hareket, Emniyet Teşkilkatı, Askeri İstihbarat, Valiler, Kaymakanmlar, idareciler, ordu birliklerinin üst rütbeli komutanları, vb.. herkes var. Bunların da tutuklanıp yargılanmaları gerekiyor ki, bir anlamı olsun.
İşte, buraya özelikle JİTEM’in insan haysiyetine , herşeye aykırı uygulamaları üzerinde biraz düşünmeyi sağlamak ve her Kürdün okuması açısından gerekli gördüğümüz bir metni koymak gereklidir diye düşündük.
Bu metin, Nasname Yayınları tarafından çıkarılmış olan, tümü 368 sayfa, küçük boy ‘‘Çapraz Ateş’’ adındaki kitaptan alındı. Abdulkadir Aygan’ın anılarını içeriyor. Kitabın özellikle Jitem’le ilgili bölümlerini buraya aynen aktardık. Muhtevasına dokunulmadan, sadece bazı basım hataları, imla ve harf yanlışları ile ilgili tashihler yapıldı. Kitabın orijinal basım hali edinilerek de okunabilir. Kitabın 106. sayfasından 181. sayfasına kadar olan JİTEM’le ilgili olan bölümler alınmıştır.

Kitabın tümünün konulmasına da çalışacağız.
Aygan’ın kendisi gerekeni açıklamış, kendisiyle ilgili bilgiler de metin de var. Konuşması Kürtler açısından olumlu olmıştur.
Bu belirlemeler ile yetinilmeden, Kürdistanlı araştırmacı ,yazar, gazeteci ve siyaset adamlarının, Kürdistan’daki uygulamaları en ince teferruatına kadar ortaya koymaları ve bu açıdan her çalışmayı yapmaları yurtsever bir görevdir ve tarihe bırakılacak en iyi malzemedir. Türkler, Kürtlerin bütün değerlerini tahrip ederken, işkence, baskı ve sömürgeci uygulamalarını gizlerlerken, yıllar sonra Kürdistanlı’ların, çocuklarımızın bilmeleri gerekli şeylerin kaybolup gitmesine asla müsaade etmemek gerekiyor. Bu nedenle, bilgi ve belgelerimizin korunması, arşivlenmesi, gerektiği zaman gerektiği biçimde sunulması zorunludur.
JİTEM’de diğerleri gibi, Kürdistan Tarihi’nde hep anılacak, tartışılacak, araştırılacak ve konuşulacak bir derin devlet örgütlenmesi olarak yer aldı ve almaya devam edecektir. Aslında Türkiye Cumhuriyet’nin kemdisi Kürtler açısından bir derin devlettir, bunu başka yerlerde aramanın, kamufle etmenin gereği yoktur.
Binlerce Kürt insanını katleden ve binlerce aileyi hep kaybolan çocuklarını, babalarını bekleyerek, belki yaşıyorlar umuduyla veya öldürüp nereye attılar acısıyla yaşamaya mahkum eden bu korkunç örgütlenmeyi, ilk defa bu kadar açık bir şekilde deşifre eden, hem eski bir Jitem elemanı, hem de eski bir devrimci olan Abdulkadir Aygan çok önemli bir iş yaptı. JİTEM‘le ilgili açılması zorunlu olan davada, iddianameye kaynak olacak önemli bilgiler içeren bu açıklamaların, tartışılması, ispatlanması, savunulması vb.. gerekli birçok şeyi içinde taşıyor.
Her Kürt bunu okumalıdır.
Devami))))Lekolin.com

Hiç yorum yok: