30 Ocak 2011

Asri Mezarlıkta toplu mezar

Elazığ'ın ilçelerinde ve çevre illerde 1993 yılından bu yana çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren çok sayıda PKK'linin cenazeleri ailelerine haber verilmeden, Asri Mezarlığın, çeşitli atıkların atıldığı kısmına toplu bir şekilde gömüldü. 
PKK'liler, mezarlık kayıt defterlerine ise kırmızı kalemle nerden getirildikleri ve mezar numaraları yazılarken kayıtlara da "terörist' diye geçirildi. Asri Mezarlık içerisinde ayrılan belli bir bölümde kepçe ile açılan çukurlara gömülen PKK'lilerin mezarlarının bulunduğu kesime ise hastanelerden ameliyat sonrası getirilen atıkların gömülmesi dikkat çekiyor.  

ELAZIĞ - Gömülen 32 kişi kayıtlara geçirilirken, kayıtlara geçmeyen cenazelerle birlikte bu sayının 50'yi
geçebileceği belirtiliyor.
Türkiye'nin "karanlık yüzü" olarak değerlendirilen toplu mezarlara her gün bir yenisi ekleniyor. Görgü tanıklarının anlatımlarıyla birçok yerde açılan toplu mezarlarda çok sayıda PKK'li ve sivil insanlara ait kemikler bulunurken, Elazığ'da da bir toplu mezar ortaya çıktı. Elazığ ilçelerinde ve çevre illerde 1993 yılından bu yana çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren birçok PKK'linin cenazesinin ailelerine haber verilmeden Elâzığ Asri Mezarlığı çerisinde acılan çukurlara toplu halde gömüldüğü belirtildi. PKK'liler, mezarlık kayıt defterlerine ise kırmızı kalemle nerden getirildikleri ve mezar numaraları yazılarken kayıtlara da "terörist' diye geçirildi. Asri Mezarlık içerisinde ayrılan belli bir bölümde kepçe ile açılan çukurlara gömülen PKK'lilerin mezarlarının bulunduğu kesime ise hastanelerden ameliyat sonrası getirilen atıkların gömülmesi dikkat çekiyor.

'Ya elbiseleriyle ya da torbalarla gömüldüler'
Adını vermek istemeyen ve birçok olaya tanıklık etmiş mezarlık görevlisi farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını kaybeden çok kişinin polis ve jandarma gözetiminde mezarlık içerisinde belli bir bölüme kepçelerle açılan çukurlara gömüldüğünü söyledi. Gömülen çok sayıda PKK'linin mezarlık kayıt defterine geçirildiğini belirten görgü tanığı, "1993'ten bugüne kadar Maden, Arıcak, Kovancılar, Karakoçan ve çevre illerden çok kişinin cenazesi getirildi. Bu cenazelerle kimseye haber verilmemişti. Bu insanlar dini vecibeleri yerine getirilmeden acılan çukurlara ya üzerindeki elbiselerle ya da ceset torbalarıyla gömüldü. Eğer bu kişilerin aileleri çocuklarının cenazelerini almak isterse başvuru sonucunda alabilirler, çünkü bu kişilerin nerde ve kaç yılında çıkan çatışmalarda yaşamını kaybettikleri mezarlık defterlerinde yazıyor" dedi.

İHD: Mezarlar hemen açılmalı
Mezarlık kayıt defterini inceleyen İHD Elâzığ Şube Başkanı M. Nafiz Koç, toplu mezarlarla devletin "insanlık suçu" işlediğini belirterek, geçmişte yaşananların açığa çıkarılması için Hakikatler Komisyonun kurulmasının şart olduğunu söyledi. Toplu mezarların hemen açılması gerektiğini belirten Koç, "Birçok yerde toplu mezarlar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Elazığ'da ise mezarlık içerisinde toplu mezarlar oluşturulmuş. Mezarlık defter kayıtlarını belli bir kısmını incelediğimde 32 kişinin sadece nerden getirildiklerine ve kaç tarihinde yaşamını yitirdiklerine ulaştım. Defter kayıtlarının tamamı incelendiğinde bu sayı büyük ihtimalle 50'nin üzerine çıkacaktır. Burada bulunan toplu mezarlarda gömülü insanların nerden getirildikleri ve kaç yılında yaşamını kaybettikleri deftere kaydedildiği için biraz daha şansımız var bunun için aileler hemen gereken yerlere başvurularını yapıp çocuklarının cenazesini alabilir" dedi. Gömülü bulunan kişilerin defter kayıtlarına kırmızı kalemle 'terörist' diye geçirildiğini ifade eden Koç, bu durumun devletin ölüye bile ne gözle baktığını göstergesi olduğunu kaydetti.

Mezarlık kayıt defterinde yer alan bilgilerde, 32 kişinin kimlik bilgileri bulunmazken, nerden getirildikleri ve gömülme tarihleriyle ilgili bilgiler yer alıyor. Kayıt defterinde, çatışmalarda yaşamlarını yitiren PKK'lilerin sayısı ve ne zaman getirildikleri şöyle sıralanıyor;

"27 Eylül 1993 yılında Karakoçan'dan 2 kişi

28 Eylül 1993 yılında Kovancılar'dan 8 kişi

15 Kasım 1993 yılında Maden'den 7 kişi

27 Aralık 1993 yılında 4 kişi (Getirildiği yer belli değil)

25 Ocak 1994 yılında Arıcak'dan 1 kişi

23 Eylül 1994 yılında Pertek'ten 4 kişi

6 Temmuz 1999 yılında 1 kişi (Getirildiği yer belli değil)

03 Ağustos 2006 yılında 1 kişi (Getirildiği yer belli değil)

7 Haziran 2006 yılında 1 kişi (Getirildiği yer belli değil)

4 Aralık 2006 yılında 2 kişi (Getirildiği yer belli değil)

14 Şubat 2010 yılında Dersim'den 1 kişi" DİHA 
yüksekovahaber.com

Hiç yorum yok: