29 Kasım 2010

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-9


Oğlunun tahliye haberiyle sevincini paylaşmak için yanına kardeşi ve dayısını alarak Bitlis’ten, Mardin Kızıltepe Cezaevi’ne gitti. Oğlunu teslim aldı ancak dönüş yolunda dördü de sırra kadem bastı.
Bugünkü bölümde, cezaevinden çıkan oğlunu almaya giden Mutki Nüfus Müdürü Abdulbaki Birlik’in ailesiyle birlikte kaybedilişini, itirafçı akrabaları tarafından kandırılan baba ile oğulun kaçırılmalarını, AİHM’in mahkûm ettiği Bolu Tugay Komutanlığı tarafından gözaltına alındığı iddia edilen iki kardeşin akıbetini okuyacaksınız. Yazar Tarık Ziya Ekinci kaçırıldıktan sonra öldürülen kardeşi Yusuf Ekinci’yi anlattı. Hukuk bölümü konuğumuz ise insan hakları savuncusu avukat Eren Keskin...

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-8


BURHAN EKİNCİ - Diyarbakır’da 1990’larda yaşanan faili meçhul cinayet ve gözaltında kayıplar 94–95 yıllarında doruk noktasına vardı. Hergün kaçırılma ve cinayet haberi duyulan kent, adeta faili meçhuller Diyar’ına dönüştü.

Faili meçhuller Diyar’ı

1990’lı yılların Diyarbakır’ıyla ilgili ilk akla gelen faili meçhul cinayet ve kayıplar... Kaçırılmalar, gözaltına almalar, cinayetler sadece kent merkezinde değil, ilçe ve köylerde de yaşandı. O yıllarda, her gün mutlaka birileri kaçırılıyor, kaybediliyor, günler ya da aylar sonra cesedi bulunuyordu. Kimilerin kemikleri yıllar sonra ortaya çıktı, kimilerinden hâlâ bir haber yok. Binlerce evin bir cenazesi, yüzlercesinin bir kaybı oldu. Bu günkü bölümü Diyarbakır’daki olaylarına ayırdık. Ancak hepsini alamadık. Toplumda infial yaratan Musa Anter ve Vedat Aydın cinayetini ise başka bir bölüme bıraktık. Hukuk bölümü konuğumuz ise Şırnak Baro Başkanı Av. Nuşirevan Elçi... Elçi, BM Kayıplar Sözleşmesi’ni yazdı.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-7


BURHAN EKİNCİ - Şırnak Silopi çıkışında telsizli kişilerce götürüldükten 14 yıl sonra kemikleri Elazığ’da bulunan Hasan Ergül kaçırıldığında yanında sadece üç yaşındaki oğlu vardı. İslam, babasının ardından ‘Bawo’ diye ağlamıştı.

Ardından ‘Bawo’ diye ağladı

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-6


BURHAN EKİNCİ - Dönemin Şırnak İl Alay Komutanı Ergenekon’un tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Ersöz’ün talimatıyla gözaltına alınan HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ile yönetici Ebubekir Deniz’den 9 yıldır hâlâ haber yok. 
‘Silopi Kayıpları’ hâlâ kayıp
 Bugün, “Silopi kayıpları” olarak bilinen Serdar Tanış ile Ebubekir Deniz’in kaybediliş öyküleri ile dava dosyasının akıbetini okuyacaksınız. İstanbul’da Hasan Ocak, Şanlıurfa’da Hüseyin Taşkaya, Hakkari’de M. Zeki Doğan, Batman’da Şeyhmus Eroğlu ise bu bölümün kayıp ve faili meçhulleri... Bitlis’te insan hakları savunucusu Avukat Şevket Epözdemir’in kaybedilme hikayesini ise oğlu Serhat anlatıyor.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-5


BURHAN EKİNCİ - Dedesiyle birlikte bahçede çalışırken esrarengiz bir biçimde kaybolan 14 yaşındaki Metin’den bir daha haber alınamadı. Ta ki 11 yıl sonra babası koyun otlatırken kemik parçaları bulana dek.
Onlar sadece çocuktu
Köyleri basıldıktan sonra bir daha haber alınamayan üç yaşındaki Dilek, amcasının evinden alınan Davut, en son kardeşinin Filistin askısında gördüğü 13 yaşındaki Seyhan, sıcak yatağından kaldırılan Nedim, görme engelli Çayan, kardeşiyle birlikte tarlada çalışan Deham ve diğerleri faili meçhule kurban gitti. Ortak özellikleri ise korucu olma baskısına direnen ailelerin çocukları olmalarıydı. Kiminin yıllar sonra kemikleri bulundu, kiminin ise arkasında bir kare fotoğrafı bile kalmadı. Ama hepsi çocuktu.
Taraf, beş gündür kaçırılan ve faili meçhule kurban gidenlerin kısa öykülerini yazıyor. Bu öykülerin hepsi acıklı ve hüzünlüydü. Hepsi masum sivillerdi. Bugün okuyacaklarınızı ise çocuklardan seçtik.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-4


BURHAN EKİNCİ - Elazığ’da acil bir hasta için çağrılan doktor Hasan Kaya, avukat arkadaşı Metin Can’la birlikte gitti. Gözaltına alınan iki arkadaş için Bakan Sezgin ‘Bırakılacaklar’ dedi ancak Can ve Kaya’nın cesetleri köprü altında bulundu.

Bugün, “acil hastamız var” çağrısına koşarak giden doktor Hasan Kaya ile avukat Metin Can’ın, gazeteci Ferhat Tepe ile Tepe cinayetini aydınlatmak isteyen avukat Şevket Epözdemir’in infaz ediliş hikayelerini okuyacaksınız. Üç yıl sonra kardeşi Ayhan’ın ardından kaybedilen mühendis Ali Efeoğlu, İbrahim Çelik ile oğlu Edip Çelik, kaybolan katırını operasyon bölgesinde aramaya giden Aydın Esmer, “hastaneye gidiyorum” diyerek evden çıkan Halim Halıcıoğlu ile gözaltına alınan Namık Erkek, Faik Kevci ve Mehmet Özdemir ise bu bölümün kayıp hikâyeleri.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-3


BURHAN EKİNCİ - Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde Nezir Tekçe’nin askerlerce gözaltına alındığına yine bir asker tanıklık etti. Bir yüzbaşı ile bir üsteğmen soruşturmalık oldu. Tutanaklara geçen iddia ise hayli ürkütücüydü.

Taraf, üç gündür çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere bir dönem yoğunluklu olarak yaşanan gözaltında kaybetme ve faili meçhullerin hikâyesini yazıyor. Kayıp yakınlarının acılarını ve aynı zamanda umutlarını tazeleyen her bir öykü, en değme senaryoya taş çıkartacak cinsten... Polisler “yakınınız hastanede yaralı” diyor ancak aileyi bir çöplüğe götürüyor. Çöplükte, işkence ile öldürülmüş bir ceset... Arama noktasında gözaltına alınıyor, kemikleri bulunamadı... Yüzbaşı, çantasını taşımak için çağırdı ama... Evine gitmek için durakta otobüs beklerken alıkonuldu... Ve tüyleri diken diken eden bir iddia: Gözaltına aldılar, öldürüp kafasını kestiler, sonra da mayınla patlattılar... Bugün, Hakkari’de Nezir Tekçe, Diyarbakır’da Abdulkadir Çelikbilek, Şanlıurfa’da Mustafa Saygı, Ankara’da Kenan Bilgin, Edirne’de Talat Türkoğlu, İstanbul’da Nurettin Yedigöl, Batman’da Yahya İpek, Mardin’de üç, Şırnak’ta ise altı kişinin öyküsünü, ailelerin çabalarını, adaletin yıllarca bir türlü işlememesini okuyacaksınız.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-2


BURHAN EKİNCİ - Çatışmalı sürecin en yoğun olduğu yıllardı. Her gün ölüm haberleri, kaçırmalar ve köy yakmalar basına konu oluyordu. Bunları kaleme alanlardan biri de Nazım Babaoğlu’ydu. Gazeteci habere giderken haber olmus.
Savaş, gözyaşı, acı, hüzün, yerinden yurdundan olma, sevdiklerini kaybetmeydi. Geride, yıllarca sarılamayan yaralar bırakıyordu. Şiddet arttıkça, duygular yitiriliyor, her yere acımasızlık çöküyor, bu ortamdan da en çok siviller etkileniyordu. Kayıp ve faili meçhul cinayetler üzerinde çalışırken anladım ki, son otuz yılda neredeyse hemen hemen her ilde, her tarihte birileri kaçırılmış, gözaltına alınmış, ya kaybedilmiş ya da faili meçhul cinayete kurban edilmiş. İstanbul’da Hasan Gülünay, Diyarbakır’da Fikri Özgen, Batman’da M. Şirin Matlu, Karst’ta Cemil Kırbayır, Kırklareli’de Tolga Baykal Ceylan, İzmir’de dört arkadaş, Diyarbakır’da hemşire ile gardiyan eşi ve Şanlıurfa’da habere gittikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan gazeteci Nazım Babaoğlu bunlardan biriydi. Onların yakınları da yıllardır kayıplarının bulunmasını, faillerin yargılanmasını istiyor. Bugün bunların kısa öykülerini okuyacaksınız.

FAİLİ MEÇHULLER MEÇHUL KALMASIN-1

                 
Sayin Burhan ekinci faili mechul cinayetler konusunda cok basarili bir arastirma yapmis.
Bu calismayi verirken ,arastirmanin bir tarafinin eksik kaldigini düsünerek,burada vijdan sahibi,henüz insanligini kaybetmemis bu cinayetlere uzaktan, yakindan tanik olmus insanlardan yazmalarini bekliyoruz.Bu bir vijdani sorumluluktur,insani sorumluluktur.
Gelin bu kuyulara atilan cesetleri bir bir ortaya cikaralim.Sadece kemikleri dahi kalmissa,bunu ailelerine cok görmeyelim.


BURHAN EKİNCİ -
Otuz yıllık savaşın kurbanı onlar. Kimi evinden götürüldü, kimi yolda yürürken alındı. Geri dönmediler. Binlerce insan.
 “Savaş bir gün biterse kendimize şunu sormalıyız; Peki ölüleri ne yapacağız, neden öldüler?” Cesare Pavese.
“Kayıp”, “yargısız infaz”, “faili meçhul” cinayetler... “...evinden çıkarken vurmuşlar”, “...kaçırmışlar”, “Beyaz telsizli Toros marka araçlar var ya onlara dikkat etmek gerek”, “...cesedi falanca yerde bulunmuş...” 1990’lı yıllarda Güneydoğu’da en çok duyduğumuz kelimeler oldu bunlar... Birileri kaçırılıyor, gözaltına alınanların birçoğundan bir daha haber alınamıyordu. Köprü altlarında, dere yataklarında, yol kenarlarında, kimsesizler mezarlıklarından cesetler çıkıyordu.

28 Kasım 2010

Ramazan Uykur'u korucubasi kamil atakin oglu vurdu.


Cizrede jitem davasinda  dinlenen,mehmet uykurun anlatimiyla,ramazan uykurun öldürülmesi olayi.
Mehmet Uykur  amcası Ramazan Uykur'un öldürülmesi olayıyla ilgili bildiklerini anlattı. Amcası Uykur'un 1994 yılında Cizre'deki Nusaybin Caddesi üzerinde sanıklar Tamer Atağ ve Kukel Atağ tarafından öldürüldüğünü ileri süren tanık Mehmet Uykur, şöyle dedi:

Abdullah Efelti'nin öldürülmesi


 Cizre'de Abdullah Efelti'nin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Bostancı köyünde vekil imamlık yapan Süleyman Taşkın, anlatimi.
.Maktul Efelti'nin Güven mezrasında ikamet ettiğini ve tanıdığını anlatan Taşkın, olay günü köyden, biri toros marka olmak üzere iki beyaz renkli otomobilin geçtiğini belirtti. 

27 Kasım 2010

Tanık bir jitemci´nin anlatımıyla, Ebubekir Aras cinayeti,jitem polis celiskisi


1994 yilinda cizrede jitem ve polis arasindaki celiskiden dolayi Ebubekir aras adinda bir sahis Jitem elemanlari (Ferit)Abdulhakim güven, (Sahin)Adem yakin,(Yavuz)Burhanettin kiyak tarafindan sorgulandiktan sonra bu kisiler tarafindan infaz edildi.


Bu sahsin hic bir sucu yoktu,üzerinde ne bir silah,nede her hangi bir yasadisi hic bir sey bulunmamisti.
Daha öncede herhangi bir örgütsel suc islememisti,kendi halinde calisan biriydi.Tek bir zarari vardi,oda kendineydi.Bu sahis esrar iciyordu.
Ebubekir arasin nasil?infaz edildigine gecmeden önce,neden?infaz edildigini önce anlatmak istiyorum.

26 Kasım 2010

faili mechuller ve kayıplar listesi

 

FAILI MECHUL VE KAYIPLAR LISTESI 

Asagida isimleri verilen insanlar kayiptir.Her birinin bir hikayesi vardir.Bizde bunlarin ve daha nicelerinin akibetlerini ortaya cikarmak icin yazmaya calisacagiz.Bu isimler 17,000 bin faili mechullerin sadece kayip olanlarindan bir kismidir,bu insanlarin akibeti hakkinda bilgisi olanlar lütfen yazsinlar.Kirmizi olarak isaretledigimiz kisiler bize ulasan bilgilere göre,faili mechul cinayete kurban giden kisilerdir.mavi olarak isaretledigimiz kisiler aldigimiz net bilgilere göre,yasayan kisilerdir. 

Bu kayiplarin ortaya cikarilmasi icin, elinde bilgi,belge ,malumat olan varsa lütfen bize ulastirsin.


1980'den 2000 yılına kadar kaybedilenlerin listesi

25 Kasım 2010

Jitem yapılanması


Bunlar herkesin bildigi isimler,birde bilinmeyenler var???
ISTİHBARAT BAŞKANI: General, Jandarma Genel Komutanlığı karargahında.
JANDARMA GRUP KOMUTANLIĞI (JİTEM): Ankara'da, albay, yarbay, binbaşı.
GRUPLAR KOMUTANLIĞI: Ankara-İstanbul-Adana-Mersin-Samsun ve Antalya JİTEM Tim komutanlıkları. (Tim komutanlığı görevinde yüzbaşı, üsteğmen veya teğmenler görevlendirilmişti.) Diyarbakır JİTEM Grup Komutanlığı'na bağlı: Batman-Elazığ-Mardin-Silopi-Van-Hakkari ve Erzurum JİTEM Tim komutanlıkları vardı. Aygan'ın verdiği bilgiye göre 1990 yılından 2000 yılına kadar JİTEM'de görev yapan bazı isimler:
SUBAYLAR: Ali Akgöz, Veli Küçük, Arif Doğan, A. Cem Ersever, Aytekin Özen, Nurettin Ata, Hüseyin Kara, Ali Yıldız, Abdulkerim Kırcı, Cahit Aydın, Cemal Temizöz, Kadir Tahir, Zahit Engin, Savaş Gevrekçi, Tunay Yanardağ, Mustafa Karaduman, Musa Sümbül, Osman Aksu, Fatih Aslan.